Senzor inteligent de temperatura si umiditate Wireless Aqara
   02/14/2023 17:24:17    Comments 0
Senzor inteligent de temperatura si umiditate Wireless Aqara

Senzorul de temperatura si umiditate Aqara de la Xiaomi (disponibil pe GexOnline.ro) este o optiune populara pentru a capta datele climatice interioare pentru sistemele de automatizare a locuintei.

Senzorii sunt mici, proiectati simplu, ieftini, promit 2 ani de viata a bateriei (care ulterior poate fi inlocuita) si functioneaza pe protocolul de retea mesh Zigbee.

Manualul spune ca senzorii nu functioneaza in medii cu umiditate ridicata (cum ar fi o baie, un subsol sau un frigider), asadar e important sa iti setezi asteptarile in functie de aceasta. In orice caz, senzorul oricum nu este potrivit pentru utilizarea in frigidere, deoarece acestea sunt in esenta custi Faraday care blocheaza semnalele wireless.

Senzorul Aqara comunica prin protocolul Zigbee standard din industrie si ar trebui sa functioneze cu hub-uri si dispozitive Zigbee de la multi furnizori diferiti. Noi il folosim strict cu HUB Aqara, asadar ti-am fi recunoscatori pentru informatii noi, in cazul in care folosesti acest sensor cu alt tip de HUB-uri Zigbee/

Protocolul Zigbee va fi renumit in curand Thread for Matter. Noul standard unificat la nivel de industrie pentru internetul lucrurilor (IoT).

Protocolul Zigbee partajeaza si astfel interfereaza cu aceeasi banda de 2,4 GHz ca si Wi-Fi.

 Aqara precizeaza ca trebuie sa asociati senzorul cu un Aqara Hub (vandut separat). Aqara nu pretinde ca senzorii sai sunt compatibili cu alte hub-uri si dispozitive de control. Cu toate acestea, toti cei care le cumpara intentioneaza sa le foloseasca cu alte sisteme de automatizare a locuintei, cum ar fi Home Assistant.

Am cumparat trei senzori Aqara pentru a fi folositi in casa mea

Asa ca am avut ocazia sa-i compar intre ei si cu alte instrumente de masurare de referinta. Nu am termometre sau higrometre calibrate stiintific.

 

Citirile de temperatura ale senzorilor Aqara sunt foarte consistente. Cand sunt plasate unul langa celalalt, in intervale de temperatura intre 13 si 29,4 , au ramas la o distanta de 0,3 unul de celalalt. La 25 , toti cei trei senzori arata in medie cu 0,7 mai mult decat celelalte termometre de referinta ale mele.

 

Aceasta diferenta este de asteptat pentru un senzor de acest tip si este probabil cauzata de caldura generata de electronica sa interna.

Senzorii sunt proiectati cu o mica priza de aer in partea de jos, orientata in jos, spre podea. Caldura creste, astfel incat acest lucru nu ajuta caldura sa scape eficient.

Senzorii care masoara temperaturi mai ridicate raporteaza in mod constant o umiditate relativa mai scazuta.

Aqara se indreapta spre RH mai mare la temperaturi mai ridicate.

Citirile de temperatura sunt suficient de bune pentru a fi utilizate ca punct de date pentru automatizarea locuintei. Nu m-as baza pe citirile de RH fara a le normaliza pe baza datelor de la un higrometru de referinta mai bun.

Problema pare mai grava cand tensiunea bateriei senzorului scade sub 3,06 volti. Este alimentat de o baterie moneda CR2032 obisnuita de 3 volti, asa ca senzorul ar trebui sa functioneze definitiv la si chiar putin sub 3 V.

Noile baterii CR2032 de 3 V incep de la 3,0–3,4 volti. Tensiunea scade la 2 V spre sfarsitul vietii.

Exista o multime de recenzii online despre nefiabilitatea senzorilor Aqara. Oamenii descriu chiar aceeasi problema cu Aqara Hub, precum si cu alte hub-uri si controlere.

Un hub Zigbee este un controler Zigbee care actioneaza ca o poarta de retea intre reteaua locala Zigbee si Ethernet/Wi-Fi. Deci, va puteti gandi la un hub Zigbee ca la un controler Zigbee controlat de aplicatie.

 

Majoritatea oamenilor din aceste recenzii negative cred ca senzorii lor sunt deconectati de la retelele lor Zigbee. Aceste observatii nu se potrivesc cu experientele mele ca utilizator de Aqara. Nu sunt sigur daca altii nu stiu cum sa verifice daca senzorii lor inca comunica cu retelele lor Zigbee. Personal nu am intampinat situatii in care senzorul sa se deconecteze de la HUB, ceea ce ma face sa cred ca deconectarea senzorului de la HUB poate avea legatura cu fiabilitatea routerului WIFI la care este conectat HUB-ul Aqara sau cu modul in care sunt configurati senzorii.

Modelul senzorului de temperatura si umiditate pe care il folosesc este Aqara WSDCGQ11LM, ce ar urma sa fie inlocuit de WSDCGQ12LM

Leave a Reply

Blog Search

Articole Recente

Urmareste comanda Cargus

alert('Sunt incarcat');